Д-Р ЯНКОВ

Д-р Даниел Янков 

дерматолог Хасково

прегледи , консултации и  лечение  на  кожни  и  венерични  болести.

Завършил  е  медицина  през  1993 год.  във ВМИ Стара Загора.
Придобива специалност по  кожни и полово предавани болести през 2003г.
Освен прегледи и диагностика на дерматологични заболявания в кабинета се  извършват и :

 • криотерапия/третиране с течен азот/ на доброкачествени образувания – кокоши тръни, брадавици,  фиброми , кисти и др.
 • електрокоагулация на доброкачествени образувания 
 • дерматоскопия на бенки и съмнителни образувания
 • механичен и химичен пилинг /глюколова киселина/ – при хиперпигментации/мелазма, хлоазма – тъмни петна по лицето/, при белези от акне
 • ранно  откриване, диагностика и лечение на полово предавани болести.

Дейности

 • Преглед на бенки с дерматоскоб.
 • Механичен и химичен пилинг.
 • Електрокоагулация.
 • Криотерапия.
 • Дерматологични прегледи.
 • Лечение на полово предавани болести.
 • Естетична козметика.
 • Лечение на акне.
 • Гъбични заболявания.
 • Косопад.
 • Премахване на всички доброкачествени образования-фиброми, брадавици ,бенки.

Публикации


„Евромеланома 2015-а” се осъществи с участието и ентусиазма на над 200 български дерматолози. На този ден – 13 май, те преглеждаха безплатно пациенти със съмнителни за рак на кожата лезии. Целта беше да се насочи вниманието на хората към профилактиката и ранната диагностика на този много коварен рак. Защото и в световен мащаб тенденцията е за повишаване на заболеваемостта. По темата разговаряме с д-р Даниел Янков – специалист-дерматовенеролог от Хасково. Освен прегледи и диагностика на дерматологични заболявания д-р Янков извършва и криотерапия на доброкачествени образувания – кокоши тръни, брадавици, фиброми, кисти и др. Прави електрокоагулация на доброкачествени образувания, дерматоскопия на бенки и съмнителни образувания, механичен и химичен пилинг при хиперпигментация и белези от акне, както и диагностика и лечение на полово предавани болести.

 


 

–    Д-р Янков, за кой пореден път се организира такава национална кампания, в какво се изразява тя?


–    За девета поредна година Българското дерматологично дружество в партньорство с Европейската академия по дерматология и венерология организира Национална кампания за превенция на рака на кожата. Идеята е в този ден определени лекари от страната да преглеждат безплатно всички съмнителни образувания за меланом или за най-злокачествения рак за човека.

 

–    А какво е наблюдението ви от предишни години – има ли интерес от страна на хората към такива кампании за профилактика?


–    Ние за поредна година участваме в тази кампания. Важен елемент от тези прегледи е дерматоскопията. В нашия кабинет разполагаме с уред, чрез който поставяме диагноза или изразяваме съмненията си при наличие на по-съмнителни образувания по кожата. През последните години хората проявяват все по-завишен интерес и внимание към различните пигментни образувания, които имат по кожата. От медиите или по друг начин разбират за безплатните прегледи и се ползват от тях. Ние ,като специалисти, попълваме специални въпросници относно самото образувание – какво е по вид, по големина, по размер. Каква давност има, каква промяна е настъпила през годините. По този начин обръщаме внимание на пациентите за проблемното образувание, след което или ги насочваме за по-нататъшна диагностика в някои от специализираните клиники, или ги проследяваме през годината.

 

–    А има ли хора, които идват на тези прегледи с чисто профилактична цел, без да имат някакво определено оплакване?


–    Да, идват и такива хора. И не само в този ден, а и през цялата година. Както казах, в сравнение с предишни години сега вече пациентът е по-заинтересован от своето здравословно състояние в това отношение. Ние от своя страна не пропускаме да им припомним и да наблегнем на това какви последици би имало, ако не вземат мерки: най-вече качествена фотозащита с медицинска козметика от над 30 единици. Съответно тези със съмнителни образувания ги викаме след прегледа един или два пъти в годината.

 

–    Д-р Янков, според ваши наблюдения заболеваемостта от този коварен рак меланома-малигнум нараства ли, както е в световен мащаб?


–    Трудно ми е да кажа дали нараства заболеваемостта. Положителното е, че превенцията се увеличава през последните години. Искам да кажа, че в тази група има и по-малко злокачествени образувания. За тях също вземаме бързи мерки – те се подлагат на оперативно отстраняване или на облъчване.

 

–    Какви са причините за възникване и развитие на меланома? Както и рисковите фактори?


–    Причините все още не са достатъчно известни, но от съществено значение е наследствеността. Ако родителите са имали повече от определен брой пигментни образувания на гръдния кош – да речем над 30-40, това означава генетична предразположеност за техните наследници. Разбира се, съществено влияние оказват и ултравиолетовите облъчвания. По тази причина страни като Нова Зеландия и Австралия са на първо място по заболяемост от меланома-малигнум, тай като там слънцеизлагането е най-голямо през годината. Хормоналните проблеми също са от значение, както и хроничното дразнене на пигментните бенки. Т.е. ако са на места, където се дразнят от дреха например. Или са на гърба, където най-често се търкат и травмират. Такова дългогодишно дразнене може да доведе до тяхната промяна и израждане в злокачествени образувания.

 

–    Да ви попитам има ли първи признаци и симптоми на меланома?


–    Има, разбира се. Счита се, че злокачествените образувания по кожата и меланома-малигнум образуванието са по-големи по размер – над 5 мм,  докато по-малките са по-благоприятни. Има едно въведено правило от Европейската академия по дерматовенерология – АБСД. По тези маркери се гледа и определя формата на образуванието, размерът му, цветовете вътре в него, периферията на лезията, както и дали кожата е равна, гладка или надигната или с лек оток. Ако съвпаднат промените в тези пет елемента, вероятността от злокачествено образувание меланома-малигнум е много голяма.

 

–    А самият човек усеща ли нещо?


–    Обикновено нищо не усеща. Искам да отбележа нещо много важно в тази връзка, на което обръщаме внимание. При пациенти, които са идвали при нас през годините с такива оплаквания, често се оказва, че те се дължат на хронично изгаряне, случило се в детството им. Запомнете: слънчеви изгаряния или изгаряния от заливане с различни течни вещества, особено в детска възраст, могат да провокират промяна по кожата. И точно на тези места „обичат” да се появяват такива злокачествени образувания. И още нещо съществено: ако една бенка, на външен вид спокойна през годините, в един момент започне да се променя, задължително посетете дерматовенеролог, за да се прецени каква точно е промяната. Вече споменахме кога тя е съмнителна – над 5 мм големина. Има два или три цвята в нея, неправилно разпределение, ръбът е неясен или започва да отича в определени участъци.

 

–    Ако се „хване” началото на такова съмнително образувание, има ли шанс да се излекува?


–    Има огромен шанс да се излекува. Лично аз познавам двама пациенти с диагноза „Меланома-малигнум”, които са оперирани преди 20 или 30 години и са напълно здрави. Да, наистина говорим за най-злокачествения рак, но проблемът си остава късното посещение при дерматолог. Когато образуванието е в определени размери и не е достигнало голяма дълбочина, има добра прогноза. Защото дори няколко части от милиметъра в дълбочина са от значение, тъй като ако достигне до кръвоносната или лимфната система, провокира метастази из организма.

 

–    Това ли е единственият начин на лечение на меланома?


–    Да, оперативно отстраняване при съответните специалисти и евентуално последващо лъчелечение или химиотерапия. Лечебната схема се определя от това дали има ангажирани лимфни възли. В този случай вече дава метастази, образуванието е злокачествено.

 

–    А нещо ново в лечението?


–    Да, има въведени няколко нови препарата по света, в България опитът с тях е много ограничен. Наскоро бях на събиране, където с професор от чужбина се обсъждаше тази нова терапия. Тези препарати обаче са много скъпи, а иначе резултатите са обнадеждаващи. Съществуват и биологични лекарства, въведени са и меланомни ваксини. Има и лекарства, които атакуват таргентните клетки при промяна в т.нар. ген Браф. Но, както споменах, всички тези нови терапии са много скъпи за България.

 

–    И накрая на нашия разговор да припомним основното за профилактиката. На какво да акцентираме?


–    Пак ще повторя, че е много важно да се избягват изгарянията в детска възраст, тъй като на тези места впоследствие през годините могат да се образуват злокачествени образувания и меланома-малигнум. Да се избягва хроничното изгаряне, хроничното травмиране на кожата и при промяна на една пигментна лезия пациентът да бъде насочен към опитен дерматолог, който да прецени има ли повод за безпокойство и спешно отстраняване, или е достатъчно само да се наблюдава.


Д-р Даниел Янков е специалист дерматовенеролог. Завършил е медицина през 1993 г. във ВМИ – Стара Загора. Специализирал е кожни и полово-предавани болести в Кожния диспансер в Хасково. Днес разговаряме с него по повод зачестилите кожни болести. 

– Д-р Янков, с какви оплаквания най-често се обръщат към вас пациентите през лятото?

– Ако имате предвид летния сезон, преобладават повече гъбичните заболявания. Тенденцията е, че с годините тези заболявания стават все повече. Някои от тях са банални на вид, затова хората не им обръщат внимание, приемат ги повече като козметичен дефект. Например т.нар. разноцветен лишей, който обезцветява кожата на гръдния кош постепенно и наподобява витилиго. Целият гръден кош се обезцветява. Лекува се само с локална терапия, ако човек навреме потърси помощ. А след неколкомесечно забавяне вече се налага използване на таблетки, които оскъпяват лечението. През горещите летни дни много пациенти идват с такива оплаквания.

– Защо, нали медицината напредва, здравната ни култура уж се подобрява…


– Може би имунитетът на хората се променя – заради все по-замърсения въздух, заради не толкова качествената храна. При това заболяване например може да се посочи и друга причина – възможно е да липсва една съставка на потта, чиято функция е да унищожава гъбичките. Ако човек има средно ниво на култура, ще се предпази от много неща. Или поне навреме ще се обърне към дерматолог. Повечето хора не го правят. Само преди минути имах пациентка с т.нар. розов лишей. Това пък е друго заболяване, при което човек изобщо не трябва да се къпе, докато не се подобри състоянието му. Тя имаше по тялото си множество петна. Ако беше дошла преди една седмица, когато е имала само 2 петна, щеше да е по-лесно – лечението щеше да е много по-кратко. Сега ще бъде принудена да приема скъпоструващи таблетки. Продължавам с гъбичните заболявания по ноктите – при тях лечението също е много продължително и за съжаление много скъпо. Много хора страдат и не могат да си го позволят.

– Защо според вас хората неглижират тези неприятни и упорити заболявания?


– Може би защото не знаят, че ако дойдат по-рано, с един лак за нокти или с един крем ще могат да се излекуват. Ако търпят и чакат няколко месеца, особено ако е за гъбични проблеми, тогава лечението много се оскъпява, достига до 500 лв. Много се неглижира външният вид, хората не обръщат достатъчно внимание на себе си, мислейки, че ще им мине. Предпочитат да опитат с домашни рецепти. 

 

– За кое друго вирусно заболяване трябва да говорим?


– Друго често срещано заболяване са вирусните брадавици. Зачестиха и полово-предаваните заболявания като цяло. Има дни, когато от 20 пациенти, двама или трима, било то момчета или момичета, идват именно с такива брадавици (кондиломи). Това е много голям процент. Идват, когато вече са се образували десетки такива, а премахването им е много трудно. Започват да рецидивират. Налага се месеци наред да посещават специалист. Знаете ли, че са идвали пациенти с по стотина такива вирусни брадавици!? 

 

– Говорим за папиломния вирус – нали така?

– Точно така. Но искам да уточня, че не е задължително да е този вид папилома, който провокира рак. От известните 40 типа 18 са онкогенни. А се доказа, че тип 16 и 18 предизвикват карцином на маточната шийка. Всички знаят за ваксината, но може би не са чували, че тя се препоръчва и за момчета и мъже, понеже при тях папиломният вирус може да предизвика карцином на пениса и ануса. В крайна сметка това е едно от най-разпространените полово предавани заболявания. Наблягам на вирусните брадавици, защото външните проявления се лекуват от нас, дерматолозите, а ако вирусът предизвика брадавици навътре в гениталиите, тогава се заемат гинеколозите. Пак ще повторя – това е много сериозно и много разпространено заболяване в последно време. Вчера например имах двама пациенти – мъж и жена с множество такива брадавици. Не можаха да отговорят защо не са дошли по-рано. А такова изчакване и неглижиране води до много сериозни проблеми, особено при жената. Искам да отбележа, че се провеждат европейски кампании, в които и ние участваме – например т.нар. кампания евромеланома. А в Международния ден, в който участваме от години, преглеждаме безплатно всички пациенти с пигментни образувания. За меланома трябва да се говори все по-често. Нелепо е да умреш от една бенка! Меланомът е най-страшният кожен рак, бързо дава разсейки.

– Нямах намерение да ви питам за меланома, често публикуваме материали за това заболяване…


– Не забравяйте, че меланомът е безпощадно заболяване и е хубаво непрекъснато да се говори за него. Аз в моята практика не спирам да обяснявам на пациентите. Има няколко основни белега, които изискват спешен дерматологичен преглед:

– Ако пигментното образувание започне да променя цвета си бързо. 
– Ако кърви или се възпали спонтанно. 
– Ако стане разноцветно или нарасне бързо. Съответно такива случаи веднага се насочват към онколозите. 

 

– Кои са най-често предаваните по полов път заболявания? И те ли се увеличават с годините?


– Да, по този начин се предават и гъбички по половите органи. И това е много често срещана диагноза, особено през лятото. Високите летни температури допринасят за тяхното често и бързо разпространяване. Естествено хигиената и партньорът също са от значение. Въпросът обаче е дали пациентът изобщо ще отиде при лекар, или ще се опитва с някакви процедури вкъщи. При мен идват много мъже с тези проблеми, жените по-често търсят гинеколог.

 

 Сещам се да ви попитам и за херпес зостер. Това по-рядко срещано заболяване ли е? 


– Не, напротив – пак често заболяване, което се проявява на периоди. И в момента имам няколко пациенти с такава диагноза. Причината е вирусът на варицелата, който се активира при спадане на имунитета и при стрес. Появява се и по гръдния кош, и по лицето, и по крайниците. Понякога протича с много силни болки. Но всъщност се лекува успешно, особено ако лечението започне до 2-3 дни.

 

– Споменахте кортикостероидните кремове. Посъветвайте как и колко време трябва да се ползват, за да се избегнат тези странични ефекти?


– Много родители мажат децата си месеци наред, което не е редно. Добрият лекар ще ви каже точно колко време е нужно. Този крем се маже 10 дни например, а има родители, които мажат децата си цели 6 месеца. Имайте предвид, че след двадесет дни вече се проявяват много странични действия, но до десетия ден същият този кортикостероиден крем върши чудеса. Бедата е, че ги продават свободно в аптеките, всеки може да си го купи. Редното е 10 дни използване, след което – контролен преглед.

 

– Какво ще кажете в заключение и като препоръка?


– Искам да кажа, че чистата медицинска козметика няма никакви странични действия – тя може да се използва целогодишно и дългогодишно. Има много продукти, които рекламират по телевизията за изгаряне на мазоли. Те не са ефективни, но хората ги използват. И чак на петия път вече като видят, че няма полза, тръгват по лекари, а това е загубено време. В заключение искам да кажа една истина, която не трябва да се забравя – пациентът не трябва да губи доверие в българския лекар и добрия специалист. По-добре е навреме да се посъветва с него – така лечението ще приключи много по-бързо и ще излезе по-евтино.

 

– Д-р Янков, да преминем към детските кожни заболявания, ще бъде полезно за майките.


– Да започнем с атопичния дерматит. Голям процент деца в България страдат от него. Ако майката навреме покаже детето на лекар, той знае какво да й обясни относно това как да потиска заболяването и то въобще да не се забелязва. 
Атопичният дерматит може да се прояви още на третия или четвъртия месец от раждането на детето. Появяват се ситни пъпчици по бузките и родителите мислят, че е от слънцето. Да, слънцето може да провокира такава реакция, но това е и първият белег на заболяването. Впоследствие кожата започва да изсъхва на различни места по тялото, особено по гънките. Ние предоставяме и книжки, брошурки на родителите, за да знаят как да поддържат кожата на децата си.– Извинете за моето невежество, това автоимунно заболяване ли е? Какви са причините да е толкова често срещано?


– То е генетично обусловено ако и двамата родители страдат от екзема, вероятността и детето да я наследи е цели 70%. Ако само единият страда – спада на 40%. Интересното е, че много по-често се среща в градовете – т.е. ролята на замърсения въздух, стреса, напрежението. Имайте предвид, че колкото и да са малки децата, те също изпитват стрес. Те са много по-чувствителни и една провокация може да отключи заболяването. Атопичният дерматит или както още се нарича – детска екзема, може да се израсне – на 4, 7, 14 години. Но ако не се обърне внимание, ако не се поддържа кожата и не се лекува от специалист, тя загрубява до състояние, наречено невродермит. А силният сърбеж с годините се отразява на психиката на децата, променя дори характера им. Затова родителите трябва да се ограмотяват, да разберат как трябва да мият и обличат децата си. Между другото, атопичният дерматит се подобрява през лятото. Обостря се към септември-октомври 
и особено през зимата, когато студът и ниските температури изсушават кожата. 

 

– А има ли някакво кожно нарушение, което именно през лятото се обостря?


– Не, не може да се говори за сезонни обостряния, макар че има и екземи, които се обострят през лятото, те са обратен тип. Нека родителите имат предвид, че и брадавиците са често срещано явление при децата.

– Значи, майката като забележи пъпчици, да не го маже с каквото й попадне, а да търси специалист?


– Разбира се, защото в България все още се предлагат всякакви кремове, които са много силни и опасни за малките деца. От всичките кортикостероидни кремове в аптеките само 2-3 са подходящи за деца. 

 

– Храненето какво влияние оказва върху състоянието на кожата при децата?


– В тази връзка ще спомена акнето. То е сериозен проблем при младите, при тийнейджърите. Имайте предвид, че повечето кожни заболявания са хронични – ако днес сте добре, утре то пак може да се прояви. Много вредни навици имат момчетата и момичетата. Най-новите изследвания доказват, че шоколадът с какаово масло, пържените храни, дюнерите, чипсът, бързата, готовата храна – всичко това влошава състоянието на младите хора с акне. Та те не знаят що е то плод, а това променя кожата и влошава акнето, което впоследствие води до тежки болести. Години наред се спореше дали храната влияе на акнето – и при малки, и при големи, сега вече е доказано.

Често при мъже или момчета възникват различни видове възпаление на уретрата

 

Какъв е ефектът от поредната кампания за превенция на рака на кожата “Евромеланома 2019”? Кои са най-често срещаните кожно-венерически заболявания? До какви усложнения могат да доведат полово-предаваните инфекции? Може ли стресът да влоши клиничната картина на кожните болести? Какво означава и как се проявява невродермитът? Наистина ли има ефективно лечение на псориазиса? Защо трябва да се научим на профилактика и превенция на кожните болести, в т.ч. и на различните видове рак на кожата?

Отговор на всичките тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Даниел Янков – специалист по кожни и полово-предавани болести, един от най-добрите дерматолози в Югоизточна България. Занимава се с диагностика и лечение на всички групи кожни заболявания, както и с ранно откриване, диагностика и лечение на полово-предавани болести. Д-р Янков е помогнал на много свои пациенти и за навременно откриване на кожни карциноми.

 

 

– Д-р Янков, всяка година през май се провежда кампания за превенция на рака на кожата “Евромеланома”. Любопитно е да научим коя поред е тазгодишната инициатива? 

 

– “Евромеланома” е въведена като идея още през 1999 г. от петима белгийски дерматолози. И постепенно се развива, като към момента, доколкото знам, в тази кампания участват вече около 33 държави. Идеята е превенция и ранно откриване на злокачествените заболявания по кожата и в частност – меланомът малигнум, който се приема за най-смъртоносното и фатално протичащо заболяване от всички видове рак на кожата.

Провокатори на злокачествените образувания са солариумите, ултравиолетовата радиация, изгарянията в ранна детска възраст. Тук искам да вметна, че още преди 20-30 години е доказано, че кожата има клетки с памет, които запаметяват тези изгаряния. И на мястото на тези изгаряния може да се случи промяна на клетките и да се стигне до злокачествено образувание.

 

– Какво показват вашите наблюдения през годините, каква е тенденцията? 

 

– Мога да кажа, че хората свикнаха да се преглеждат целогодишно, а не само през тази кампания. Аз много често имам такива пациенти. По принцип, насочвам моите пациенти един или два пъти в годината задължително да се подлагат на контролен профилактичен преглед при дерматолог. През последните години в пъти се е увеличила информираността и сега повечето хора проявяват желание да се прегледат и да се вземат съответните мерки. Така че и в ден като този на кампанията “Евромеланома”, и всеки път, когато са обезпокоени от нещо подозрително според тях, винаги могат да разчитат на дерматолога. 

 

– Д-р Янков, аз днес съм си подбрала няколко теми от вашата медицинска област, като първата е за кожно-венерическите заболявания. Кои са най-честите от тях и какво е характерното?

 

– Част от многото и различни оплаквания на пациентите могат да се предават по полов път чрез партньорите. Това са заболявания, при които ако човек си обърне внимание навреме, може да се прегледа, да се изследва и да се лекува, и то без никакви последици. Защото голяма част от полово-предаваните заболявания, ако не се лекуват своевременно, могат да доведат до значителни усложнения и при мъжа, и при жената. Неслучайно се предполага, че в по-големия си процент стерилитетът се дължи именно на прекарани венерически заболявания – неправилно лекувани или изобщо не лекувани. По принцип, става дума за различни групи заболявания. 

Например, значително често при мъже или момчета възникват различни видове уретрити – възпаление на уретрата, което може да бъде предизвикано по различни причини. През последните години най-разпространената такава уретрална инфекция се предизвиква от хламидии, по-точно хламидия трахоматис. Това е вътреклетъчен микроорганизъм, който се предава по полов път. Интересното за него е, че може да не дава никакви оплаквания и пациентът/пациентката дълги години да го носи в себе си и да го разпространява при полов контакт. По принцип, може да възникнат парене, дискомфорт или различни видове течения. След прегледа по повод оплакванията, диагнозата  се поставя с изследване на венозна кръв и с търсене на антитела за това заболяване. Изследват се различни имуноглобулини и при завишен титър се пристъпва към лечение на това заболяване с антибиотици. 

 

Д-р Даниел Янков

 

– Стига да не неглижират състоянието си?

 

– Общо взето, хората се безпокоят от полово-предаваните заболявания и ако забележат някаква промяна или имат определено оплакване, търсят помощ. Освен хламидията, кандидата, т.нар. бяла гъбичка, също може да се предава по полов път. 

При жените може да има хронична кандидоза, която се саморазмножава през определени периоди. Именно, когато се свръхсаморазмножи, може да се предава по полов път на партньора. Тази инфекция също се лекува ефективно – освен с локална терапия, също и с таблетки, които се приемат по схема няколко месеца. Състоянието се повлиява много добре. 

 

– Освен стерилитет, какви други усложнения могат да предизвикат полово-предаваните болести?

 

– Освен до стерилитет могат да доведат до различни абсцеси в организма. Тук можем да посочим едно по-старо заболяване, което се среща рядко вече, но все още го има – триперът, както е познат сред хората. Става дума за остро и болезнено възпаление, и ако не се лекува навреме, може да доведе до различни видове абсцеси в отделните органи. 

Да продължим с полово-предаваните заболявания, като искам да посоча и трихомоните, които също могат да предизвикат различни оплаквания. Те се диагностицират с микробиологично изследване и с изследване на урина. Тези инфекции също се лекуват ефективно. В тази група не трябва да пропускаме и едно по-сериозно заболяване, каквото е сифилисът. Преди години, когато аз започнах работа, имаше дни, в които приемахме по няколко пациенти със сифилис. Но през последните години не можем да правим проследяване и диспансеризация, тъй като и диспансерите се унищожиха. Т.е., болните стават много трудно откриваеми. Проблемът при това заболяване е, че в началото се появява малко разраняване, което ще премине спонтанно и без лечение.

Това е първият стадий на сифилиса. Има си и други специфични промени. Ако пациентът попадне при специалист, който да го насочи за изследване на кръв, за серологични изследвания, може да се диагностицира това заболяване. Има лаборатории, където може то да се докаже на 100% и да се излекува напълно. Проблемът е доколко навреме ще се потърси лекарска помощ и дали човекът ще попадне при квалифициран дермато-венеролог.  Лечението е с пеницилинови препарати, прави се един лечебен курс от 10 дни. Извършва се проследяване с времето и по този начин може да се ликвидира заболяването. 

Всъщност, да припомня пак, първият и основен признак е появата на разраняване на половите органи 

Но, както казах, нито болка има, нито сърбеж, нито парене. Може само да отреагират лимфните възли в ингвиналните зони, като се уголемят. Ако на този етап пациентът се прегледа, нещата могат да приключат много бързо. Както казах, лечението е много ефективно и без никакви последици.

 

– Ако се пропусне?

 

– Ако се пропусне, след 4 до 6 месеца болестта преминава във втори стадий, като през този период, забележете, пациентите нямат никакви оплаквания – чувстват се нормално, ходят на работа. Това е коварното на сифилиса. Ако дермато-венерологът не е опитен, той може да се подведе в този втори стадий. Има едно много близко по клинична картина заболяване – розов лишей, който почти изцяло имитира втория стадий на сифилиса. В този втори стадий пациентът става и силно заразен. И ако има кондиломи, те са изключително заразни. Макар и в много малка степен, причинителят на сифилиса може да се предаде дори в обществена тоалетна, баня, вана, джакузи. Но и на този стадий заболяването може да се лекува ефективно с един по-продължителен 10-15-дневен курс с пеницилинови антибиотици. Пеницилинът си остава класиката в тази терапия. Ако обаче не се хване и не се лекува заболяването, тези петна и обриви ще преминат постепенно. Заболяването ще се прояви отново, но чак след 10-15 години, когато вече ще е увредило всички органи. Ние сме имали пациент в трети стадий, т.нар., невросифилис – уврежда сърцето, цялата нервна система също и това води до пълна инвалидизация на човека

В този стадий е много трудно заболяването да се лекува и може да доведе дори до фатален край. За щастие, през годините сме имали единици такива пациенти, но заболяването така или иначе го има.

 

– Д-р Янков, говорихме по доста теми, но искам да ви попитам и за алергичните кожни заболявания – най-характерното за тях?

 

– Често се срещат. През последните месеци например съм имал няколко пациентки, които правят тежки алергични реакции от боята за коса. И сега имам такава пациентка от Свиленград, на която беше опадал половината скалп. Половината кожа на главата й беше засегната след боядисване, без да е направена проба преди това. По всяка вероятност в боята е имало амоняк. Ето една тежка алергична реакция към амоняк, към боите с амоняк. Тези жени вече знаят, че при всяко следващо боядисване ще правят много тежка реакция – косата започва да пада и възниква много тежка екзема. 

Различните видове почистващи препарати също могат да предизвикат алергични реакции. Освен това имам пациенти с уртикария към медикаменти. В момента лекувам тежка медикаментозна, вид алергична реакция към оспамокс. Жената беше цялата в обриви. А преди това имах друга пациентка с много тежък оток на лицето – т.нар. оток на Квинке. И ако не бяхме направили високата доза урбазон и приложили и другото лечение, имаше вероятност тя да се задуши. Защото при оток на Квинке дихателната мускулатура отича, пациентът се задушава и може да умре. 

 

– А при нея от какво е била предизвикана тази тежка алергична реакция?

 

– От антибиотик и от фъстъци. Ето една тежка алергична реакция от фъстъци. Тя не знаеше, но вече разбра какво не трябва никога да консумира. Оправи се, слава Богу.

 

 Яна БОЯДЖИЕВА

Мит е, че слънцето помага при акне

Интервю с д-р Даниел Янков, специалист по кожни и венерически болести, Хасково

 

-Д-р Янков, кои са най-често срещаните митове по отношение на акнето?

 

-Работя като дерматолог повече от 20 години, имал съм много пациенти. Най-разпространен мит е, че акнето може да премине абсолютно спонтанно или от само себе си. За съжаление в огромна част от случаите специализирана помощ се търси, едва когато проблемът е доста напреднал и задължително трябва да се започне вътрешно лечение със силни антибиотици. Забавената терапия крие сериозен риск от трайни белези и остатъчни петна по кожата. А влошената визия се отразява и на самочувствието. Затова консултацията със специалист не бива да се отлага.

Има и такива, които смятат, че това е само козметичен проблем. През последните години се правят доста кампании за безплатни консултации със специалисти, в които се включвам и аз. За щастие все повече млади хора разбират важността на проблема и нуждата от навременна и адекватна терапия.

Друга заблуда е, че слънцето действа добре и лекува кожата с акне.

UV лъчите стимулират отделянето на себум. По-лекото акне (акне комедоника), при което преобладават отворени и затворени комедони – черни и бели точки, се влошава при интензивно излагане на слънце.

Важно е да се знае, че много от препаратите за локално приложение при акне съдържат съставки, заради които слънцеизлагането е противопоказно. Кожата може да се зачерви, да се изсуши, което отдръпва пациента от лечението.

 

-Кога трябва да се търси дерматолог – още в началото на пубертета ли, или с първите промени по кожата на младежите?

 

-Смята се, че около 80% от младите хора между 12 и 24 години имат някаква форма на акне. Но в последните години в кабинета ми идват много малки пациенти – на 8-9-10 години с това заболяване.

Понякога първите прояви на акнето може да са провокирани освен от настъпващите хормонални промени в младия организъм, също и от използването на неподходяща козметика или от неправилна хигиена.

Моят апел към пациентите е своевременно да се ориентират към опитен дерматолог. Той ще ги насочи към подходящата терапия, към вида козметика, която да се прилага. Неадекватната грижа за кожата може да задълбочи проблема.

 
-Споменахте, че в 80% от случаите акнето се появява в младежка възраст. Докога обаче продължава?

 

-Наистина по-интензивно е през младежките години, през т.нар. пубертет. Имам много пациентки – жени над 30-, 40-годишна възраст с различни прояви на акне. При момичетата и жените водещ фактор са хормоналните промени. Някои гинекологични заболявания също могат да провокират акнето. Работя в тясно сътрудничество с акушер-гинеколози – по преценка назначавам преглед, за да се обърне внимание на проблема.

Съществува една интересна форма на акне – невротично или поддържано акне. Развива се в резултат на неправилни грижи за кожата, пъпките постоянно се пипат или се изстискват. Среща се доста често, проблемът е преодолим.

 

Акне - симптоми, причини, лечение

 
-Къде се локализира то?

 

-Предимно по лицето, но може и по крайниците, по видимите части на тялото. Поддържането и изстискването води до подкожни кръвоизливи, които могат да останат с месеци и години, съпроводени с петна и последващи белези. Влошеният вид на кожата води до ниска самооценка, имам пациенти с изразени леки форми на депресия заради това, че акнето е много напреднало.

В тези случаи, освен преглед и изписване на подходяща терапия, обръщам внимание на пациента върху грижата, от която се нуждае кожата, за да е здрава и с добър външен вид.

 

-Освен хормонални промени влияние може ли да окажат генетични фактори?

 

-Човек може да е генетичен носител на заболяването. Състоянието може да не се прояви, докато не се появи провокиращ фактор. Според мен стресът може да отключи или влоши акнето.

Другото е храната – обръщам специално внимание на диетата, тъй като от практиката ми съм се убедил в нейната роля, запознат съм и с резултатите от много проучвания. Преди години редица изследвания доказаха, че млечните продукти влошават акнето. Проблемът се задълбочава и от приема на храни с висок гликемичен индекс, т.нар. fast food, мазни и пържени продукти, сладкиши.

 

Храни, които влошават акнето

 

Негативна роля може да изиграе и неправилната козметика. Имам пациентки, които, смятайки, че кожата им е суха, започват да прилагат много мазни продукти, зехтини. Това от своя страна води до интензивно запушване на порите и силно изразена поява на акне, което е било прикрито в по-дълбоките слоеве на кожата.

Опитвайки да прикрият несъвършенствата на кожата, много млади момичета използват пудри, фондьотен. За да не се запушват порите и да не се влоши проблемът обаче, е добре да се прилагат само специално разработени медицински гримове, които не водят до образуването на комедони. Неправилната хигиена, използването на обикновени сапуни, вместо медицински такива, също може да задълбочи проблема.

 

-Какви варианти за лечение съществуват? Кога се налага прием на антибиотици?

 

-Лечението зависи от стадия на акнето. При по-леките форми (акне комедоника) може да се приложи терапия само с локални средства.

На пазара се предлагат два нови продукта при акне – НиАкне крем и НиАкне гел.
Кремообразната форма е за овлажняване на суха и чувствителна кожа, докато гел-формата е подходяща при мазна и смесена кожа. Съставките се понасят много добре от кожата:

 • Никотинамид – има противовъзпалителен, антибактериален и овлажняващ ефект. Контролира отделянето на себум, т.е. намалява омазняването. Не води до фоточувствителност.
 • Гликолова и салицилова киселина – притежават комедолитично и ексфолиращо действие.

Тези съставки се „борят“ с основните фактори, провокиращи акнето. Добре се понасят, не водят до фоточувствителност, което позволява безпроблемно използване – пациентът може да се излага на слънце, без да се притеснява от зачервяване и изсушаване на кожата.

НиАкне крем и НиАкне гел могат да се прилагат при леките и среднотежките форми на акне, както и като поддържаща терапия при тежките форми. По преценка на лекаря.

За поддържане на добра хигиена на мазната и чувствителна кожа може да се ползва „Себонорм пяна“.

 

Лечение на акне

 

Тя е подходяща за съпътстващо лечение на:

 • акне;
 • кожни микози;
 • остър себореен дерматит.

Пяната се понася добре от пациентите. Има нежна основа от слънчогледово масло, обогатена е със липидна смес от серамиди, холестерол, палмитат и линолеат. „Себонорм пяна“ съдържа климбазол и пироктон оламин, които са с висока антимикробна активност.

Първоначално съветвам пациентите да тестват пяната на по-малка зона, за да видят като цяло каква е поносимостта. Втрива се с масаж, изчаква се минута и след това се измива обилно с хладка вода. Прилага се по два пъти в 3 последователни дни, след това профилактично 3 пъти седмично.

При по-тежките случаи на акне само локалното лечение не е достатъчно. Във втори и трети стадий, когато се получават гнойните пъпки, тогава може да се включи и антибиотично лечение. То е перорално, продължава 2-3 месеца.

При най-тежките форми на акне (акне конглобата и акне нодулоцистика), при които се наблюдават кисти, нодули (лезии), големи възли, се прилагат ароматни ретиноиди. Лечението е продължително, но при него резултатите са отлични. Важно е да се знае обаче, че то не може да се прилага на бременни жени или пациентки, които планират да стават майки.

 

Автор: Татяна Вълкова

Най-често срещаните полово-предавани заболявания и как да се преборите с тях

Снимкa: Shutterstock
Венелина Маринова
Венелина Маринова
Автор във Fakti.bg

Д-р Даниел Янков е специалист по кожни и полово-предавани болести, един от най-добрите дерматовенеролози в Югоизточна България. Занимава се с диагностика и лечение на всички групи кожни заболявания, както и с ранно откриване, диагностика и лечение на полово-предавани болести. Д-р Янков е помогнал на много свои пациенти и за навременно откриване на кожни карциноми.

В това интервю на Яна Бояджиева от БЛИЦ с д-р Янков се акцентира на характерното за най-често срещаните полово-предавани заболявания, но ще обърнем внимание и на постковидните оплаквания на пациентите.

 

 

– Д-р Янков, кои са най-често срещаните кожно-венерически заболявания?

 

– Ще започна с едно от най-често срещаните заболявания от тази група при мъжете. Става дума за баланит. Това е заболяване, което протича с възпаление на половите органи. Веднага бързам да уточня, че не е задължително баланитът при мъжете да е полово-предаван. Той може да се предизвика и от различни бактерии и гъбички, които човек може да получи и по друг начин.

Аз например, неколкократно съм откривал захарен диабет при мъже с тежка форма на баланит по половите органи. В смисъл, подозирам и впоследствие се оказвам прав, че тези пациенти са с висока кръвна захар. Интересното в случая е, че те не знаят за това, че са развили захарен диабет. Съответно при изследване нивото на кръвната захар се установява, че имат диабет, вследствие на който развиват тежки форми на гъбички. Те, от своя страна се проявяват под формата на различни баланити.

В тази връзка, има още едно заболяване от тази група, пак при мъжете, за което си заслужава да споменем, въпреки че е по-рядко срещано. Става дума за склероза на пениса. Също много интересно заболяване, което протича с нарушаване на целостта на кожичката по половия член, вследствие на което тя започва да губи своята еластичност. В началото заболяването може да се лекува с различни видове кремове. Ако започне да прогресира много, се налага и изрязване на част от кожичката. Така че, това е още едно характерно за мъжете заболяване в тази сфера.

 

– Кое е най-често срещаното полово-предавано заболяване и при двата пола?

 

– Може би най-често срещаното от полово-предаваните заболявания това са хламидиите. Например, т.нар. хламидия-трахоматис е причинител, който се среща доста често. Предава се преди всичко по полов път. За да се провери носителство на този причинител, се прилагат различни тестове. Например, измерва се имуноглобулинът в организма. Важно е да се отбележи, че се лекуват задължително и едновременно и двамата партньори. Провеждат се няколко курса на лечение в продължение на няколко месеца. Лечението наистина е продължително, но пък се постигат добри резултати.

 

– Как се проявява това заболяване? Каква е клиничната картина?

 

– Хламидията действа като вътреклетъчен микроорганизъм, т.е., вътре в клетката. Обикновено оплакванията са по-дискретни: леко парене, леко дразнене; някакъв лек уретрален секрет при мъжа и съответно лек влагалищен секрет при жената. Заболяването се доказва чрез изследвания на кръвния серум за търсене на имуноглобулини. Понякога, ако заболяването продължава дълго време, може да доведе до стерилитет и при мъжа, и при жената.

Искам да отбележа, че е възможно хламидийната инфекция да протича и асимптомно, т.е., да няма никакви оплаквания. И се открива на случаен принцип. Пациентът е чул за това заболяване и е решил да се изследва. Тогава може да се открие и диагностицира. Или специалистът дерматовенеролог го насочва, за да се установи диагнозата. Но много пъти, както споменах, пациентът няма никакви оплаквания, т.е., той е само асимптомен носител, а заболяването в същото време може да се разпространява и съответно да уврежда различни органи.

 

– Бихте ли посочили и по-рядко срещаните полово-предавани заболявания, ако има такива?

 

– Има по-рядко срещани заболявания в тази сфера. Например, гонореята (популярна сред хората като трипер). При него вече проявите са много по-интензивни и по-обилни: като отделяне на гноевиден секрет и силна болка – възниква спонтанно или при уриниране. Това заболяване също може да се установи и диагностицира чрез изследване на носителство на гонококите. Съответно се провежда лечение. Най-бърз резултат дава инжекционната форма на лечение, но може да се провежда терапия и с таблетки.

 

– А има ли полово-предавани заболявания, които могат да доведат до тежки усложнения, ако, разбира се, не се диагностицират и лекуват навреме? В т.ч. и злокачествени?

 

– Не, полово-предаваните заболявания не могат да се изродят в злокачествени. Но, както вече споменах, може да се стигне до стерилитет. Което е доста сериозно. Могат да предизвикат дори абсцес в долните отдели на коремната кухина

Такова тежко състояние може да предизвика гонореята, за която говорихме току-що. Може да доведе до абсцес в отделителната система – на пикочния мехур, на бъбреците, на яйчниците. Зависи докъде е напреднала инфекцията, колко време е присъствала в организма, какъв е имунитетът, дали той ще отреагира с някакво оплакване или само с носителство. Ето това са вече сериозни последици за пациента.

Истината е, че гонореята си я има и сега, както и едно време. Не се среща вече толкова често, но пък и не е толкова рядко. Причината е, че пациентите започнаха да се самолекуват. Имам предвид следното: при мен всеки втори пациент с гонорея се е лекувал с нещо. А дали е туширал донякъде заболяването или само го е маскирал, последиците са за пациента. По тази причина се създава усещането, че това заболяване не се среща толкова често. Пациентите пият антибиотици и то безобразно, надявайки са да овладеят ситуацията. Но в цял свят антибиотици се изписват само с рецепта от лекаря, докато тук всеки може да си купи какъвто си иска антибиотик.

Има пациенти, приемали по 5-6 вида антибиотици, преди да дойдат при мен. Но след прием на 5-6 вида антибиотици организмът е станал резистентен, устойчив и тогава много по-трудно ще се хване инфекцията. И вече съответно много по-трудно ще се повлияе.

В крайна сметка, има и отговорни хора, които идват при първите оплаквания. Има и такива, които дълго време се самолекуват, а последиците, както вече споменах, са доста сериозни и са за сметка на пациента.

 

– Кое е най-характерното, което трябва да се знае за полово-предаваните заболявания от гледна точка на профилактиката?

 

– Относно полово-предаваните заболявания съветвам да се потърси консултация със специалист при всяко атипично оплакване, което се появи: като обрив; като вид секрет, който се отделя или като вид образувание. Като например, кондиломите – островърхите брадавици – изключително често срещано проявление.

Идват пациенти със стотици брадавици. Ние сме обсъждали с вас тази тема и тенденцията не се е променила много. Заболяването продължава да е изключително разпространено. Не може млад, интелигентен и отговорен човек да ги вижда тези брадавици (те от една стават две, три, десетки) и да си казва, че това е нещо, което ще премине от само себе си. А в крайна сметка, лечението е продължително и упорито.

Освен това организмът вече се е опаразитил и имунитетът спада. Затова става изключително трудно, понякога месеци наред се налага да се лекува. Така че, основната препоръка: ако забележите по кожата и тялото си нещо атипично, такова, каквото не сте имали до този момент, да се обърнете към дерматовенеролог, т.е., специалист по кожни и полово-предавани болести.

Защото едно образувание се премахва веднага, без да е заразило околната кожа. Докато десетки и стотици образувания се премахват много бавно и трудно. И след това те отново рецидивират, т.е., пак се появяват, тъй като организмът вече е с по-слаб имунитет.

 

– Д-р Янков, какво е характерно за случаите от вашата практика напоследък?

 

– Новото – от зимата, та и досега, са тежките косопади вследствие ковид-инфекцията. Предимно при преболедували жени. Много такива пациенти с тежък косопад имам всеки ден в кабинета си.

Мъжете обикновено имат мъжкото андрогенно оплешивяване, затова почти не са идвали с такъв вид оплакване. Идвали са жени, на които буквално темето прозира при първия преглед още. Особено, ако жената е с по-рядка коса. Т.е., много интензивен косопад в продължение на един-два месеца. Обикновено настъпва около втория-третия месец след преболедуване.

Искам да отбележа обаче, че почти няма пациентка, при която да не сме успели да спрем косопада. Това е важно да се знае. Прилагаме терапия. Трудно ми е да кажа доколко се стига до пълно възстановяване, но при всички пациентки съм успял да спра косопада със съответната терапия. Това е интересното от последните месеци. И други колеги споделят за такива пациенти.

 

– А имате ли пациенти, които са забавили диагностиката и съответно лечението заради тази дълга пандемия?

 

– Разбира се, че имам. Има такива, които се страхуват дори за преглед да дойдат и това съответно дава някакво отражение на основното им заболяване. Има и хора на легло, в дома си. Аз не съм отказвал преглед и в домашни условия, защото има трудно подвижни хора или такива, които не могат да излизат по друга причина. Да, има пациенти, при които основното заболяване е прогресирало поради страха от контакти с други хора, но в крайна сметка, последиците са по-тежки и от самото заболяване понякога.

Някои свикнаха с продължителната епидемия, но други не могат. Пак в тази връзка искам да кажа още нещо. Има и заболявания, които предизвикват фобия, в т.ч. и в нашата медицинска сфера. Например, венерофобия и акарофобия. Много интересни фобии. Наши пациенти, които си мислят, че са болни от венерическо заболяване или от краста, например.

 

– За пръв път чувам, че съществуват и такива фобии…

 

– Имам пациентка, която е идвала при мен поне 10 пъти. А знам, че и при други колеги е ходила много пъти. Десетки пъти идва при мен на преглед с безпокойството, че е болна от краста. След провеждане на лечението (защото може изобщо да не е имало краста, но приемаме, че първият път е имало) заболяването отминава. Това е сравнително често заболяване, понякога само за ден преминават по няколко пациенти с тази диагноза.

Тази болест се лекува за 4 дни с правилното лечение. Относно тези пациенти, за които говоря, те развиват чувството, че не са излекувани. Като при всеки минимален сърбеж, при всяка обикновена пъпчица тази пациентка си мисли, че е краста

Ето това се нарича акарофобия, т.е., страх от акарите и в случая – от причинителя на крастата. И се започва едно безкрайно ходене по лекари, които в случая трудно могат да помогнат. При същинската акарофобия, когато има някакво разчесване и разраняване, ние я лекуваме заедно с психолози или психиатри.

 

– От какво се страхуват пациентите с венерофобия, за която също споменахте?

 

– Също много разпространена фобия е страхът от венерически заболявания. Среща се много често при млади момчета и мъже. Ако например веднъж е преболедувал от нещо и то е преминало, страхът и мисълта, че може да има зараза, води до венерофобия. Говорим за обикновен баланит, който може да се случи и по банален начин. Може да възникне при измиване с неподходящ сапун или гел например. Или пък, ако е имал контакт с непознат партньор.

След това вече страхът нараства и мисълта, че може да има зараза дори и при провеждане на изследване, след прилагане на лечение, дори и без каквито и да е оплаквания, този човек след известно време развива тази фобия. Страх, че има венерическо заболяване. Той започва да си въобразява, че всеки сърбеж или обрив говорят за венерическо заболяване.

Започва ходене по различни лаборатории от самия пациент и неконтролируемо желание за изследвания. Както и за лечение при различни лекари. Има пациенти, които в крайна сметка приключиха с изцяло психиатрична помощ при развиване на венерофобия, тъй като дерматологът няма с какво повече да помогне. Това е заболяване на психиката вече.

Страданията на кожата са масови и често пренебрегвани от нас, потърпевшите. Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Съответно при нея се срещат и най-много патологични състояния, което касае не само България, а и целия свят. За най-разпространените кожни болести, причинявани от вируси, бактерии, гъбички, паразити, обяснява един от водещите специалисти за Южна България – д-р Даниел Янков от Хасково, дерматовенеролог. Лекува успешно кожни и полово-предавани болести, практикува естетична козметика. Ето какво казва той в интервю за в. „Доктор“:

 

 

-Д-р Янков, кои са най-често срещаните вирусни кожни заболявания?

 

-Кожните заболявания наистина са много, тъй като кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Съответно при нея се срещат и най-много патологични състояния, което касае не само България, а и целия свят. Най-често срещаните вирусни заболявания по кожата са херпесните. Да започнем с Херпес симплекс, който от своя страна се дели на два типа: първи тип, когато херпесът се появи на лицето. Днес имах пациентка с такава патология. Отокът при нея беше толкова тежък, че в първия момент си помислих дали не си е инжектирала нещо в устните. Такъв тип херпес протича много остро – за един ден. Независимо от конкретната причина такъв херпес протича със силна оточност (днешният случай беше именно такъв), зачервяване, парене, сърбеж. Някои пациенти усещат предварително (няколко часа преди това или ден-два) едно мравучкане и парене в зоната. Впоследствие избива и самият херпес. Когато е разположен на лицето, е възможно да се усложни с вторична инфекция и да създаде предпоставки дори за хоспитализация.

 

-Т.е., не бива да се пренебрегва такова състояние, защото не е безобидно и може да се влоши – така ли?

 

-Да, никак не е безобидно и може да се влоши. Имайте предвид, че горната половина на лицето наистина е зона, която е много опасна поради бърза възможност за инфекция. Тя може да проникне през очната вена и съответно да предизвика възпаление на мозъка.

 

-А кой е вторият тип на Херпес симплекс?

 

-Вторият тип е гениталният херпес, също много разпространен. Характерното за този род херпеси е, че техните вирусни частици остават в латентно състояние и чакат провокиращ момент след месец или година да избият отново. Такъв провокиращ момент може да е стрес, може да е спадане на имунитета, раздразване на кожата също, излагане на слънце. При жените месечният цикъл също може да провокира възникването на такива херпеси. Разбира се, и всяка вирусна инфекция, вследствие на която спада имунитетът, също може да се превърне в причина за възникване на Херпес симплекс. За гениталния херпес е характерно и това, че предизвиква дискомфорт, а понякога и сериозно възпаление. Освен това той се превръща във входна вратичка за навлизане на други полово-предавани инфекции.

Гениталният херпес също се лекува ефективно с противовирусни таблетки и с антибиотици – локално или перорално по различни схеми. Имаме доста пациенти с такава диагноза, често търсят помощ по този повод.

 

-Д-р Янков, за кои други вирусни кожни заболявания трябва да научат нашите читатели.

 

-Ще продължим с Херпес зостер, който се причинява от вируса на варицелата – инфекция, която почти всеки от нас е прекарал в детството си. Вирусът обаче остава в латентно състояние в организма и очаква да избие отново под формата на Херпес зостер. Това се случва обикновено след години, в по-зряла възраст.

Характерното за тези херпеси е, че понякога започват с много силна болка, която ако е в областта на корема, може да имитира апендицит. Силната болка може да е и в областта на главата. Особено очната форма на херпес-зостер е изключително болезнена. И преди години, когато е нямало съвременните медикаменти, които сега използваме, преди 20 и повече години е имало случаи да се пробие роговицата на окото и то да изтече. Именно вследствие на такова възпаление с вируса на варицела-зостер.

Иначе, обикновено се разполага по хода на някой от нервите по тялото. Затова винаги започва със силна болезненост. Имали сме случаи, когато херпесът започва по долния клон на лицевия нерв и имитира възпаление на зъбите. И сме имали пациенти, на които вадят по 3-4 зъба, преди да се установи вярната диагноза. Аз съм имал няколко такива пациентки, които впоследствие са получили изкривяване на лицето.

Причината – неправилно поставена диагноза и напълно ненужно и безполезно изваждане на няколко зъба. А това заболяване се лекува отлично с правилните медикаменти. Когато се започне лечение до 48-ия час от началото на болестта, буквално на 100% могат да се купират болките и възпалението. Характерното за този вирус е, че когато отминат повече дни от началото на болестта до започването на лечението, се разрушава миелиновата обвивка на нервите. А стигне ли се дотам, понякога са необходими месеци и години за нейното възстановяване. Затова в такива случаи Херпес зостер впоследствие се проявява със силна болезненост, т.нар. постзостерна невралгия.

 

-Лесно ли се диагностицира?

 

-За добрия специалист е изключително лесно. Наблюдателното око може да го открие веднага. Както вече казах, лечението е ефективно с противовирусни таблетки в подходящата доза, които се пият в определени часове. Аз съм имал случай на Херпес зостер, който е преминал, без да бъде поставена правилната диагноза. Възрастната жена дойде със силни болки в главата, без абсолютно никакво външно разраняване.

Впоследствие по време на разговора тя си спомни, че е имала някакво разраняване преди време. И независимо, че бяха минали месеци, откакто е преболедувала, след провеждане на лечението, болката отзвуча. Така че навременно потърсената квалифицирана лекарска помощ винаги довежда до добър резултат при Херпес зостер. Искам да отбележа, че при това заболяване се забелязва и сезонност, което не е описано в литературата. В края на миналата зима имах няколко пациенти с Херпес зостер.

 

-Д-р Янков, да преминем на бактериалните кожни инфекции. Кои са най-често срещаните, кои са по-опасните, кое е характерното за тях?

 

-Те също са често срещани заболявания. Особено лятно време при нас преобладава едно интересно заболяване – импетиго. Бактериална инфекция, която се среща преди всичко при деца. Започва с влажни мокри ранички по лицето, проявява се най-вече през лятото, защото тогава е по-често мокренето, измиването, изпотяването. През този сезон се създава много по-благоприятна среда за развитие на бактериите.

 

-Какво се случва, ако тези мокри ранички не се диагностицират и лекуват навреме?

 

-Родителят не знае за какво става въпрос, водата ги разпространява по тялото. Ако не се лекуват навреме и ефективно, могат да навлязат в дълбочина и впоследствие да оставят белези. През лятото често имаше деца с такива проблеми. Импетиго се лекува в рамките на 7 до 10 дни, може да се излекува без никакъв проблем и остатък.

Друго кожно заболяване, причинено от бактерии, е т.нар Еризипел, познат повече като червен вятър. Днес имах пациентка с начална форма на това заболяване. По същество става дума за т.нар. L-форми на стрептокока – бактерия, който се среща в околната среда. И разраняване по крайниците например, дори леко нацепена кожа или гъбички, се превръщат във входна врата, през която навлиза този стрептокок. Впоследствие започва и се развива инфекция, която може да протече изключително тежко. Преди години имаше и смъртен случай на млад мъж от Хасково, той почина от Еризипел. Всъщност характерните промени в крайника са зачервяване, силна оточност, много висока температура, понякога до 40 градуса.

 

-Тези симптоми не объркват ли до известна степен диагностиката, или пак зависи от специалиста?

 

-За добрия специалист тези три белега – зачервен, отекъл, топъл крайник и висока температура, са достатъчни, за да го насочат в 99% към Еризипел. Искам да отбележа, че червеният вятър може да е разположен и на лицето например. Тогава задължително пациентът трябва да се хоспитализира в болница, тъй като е необходимо да е под непрекъснато наблюдение. Защото в тежките форми винаги съществува вероятност от фатален изход. Като цяло навременното лечение довежда до пълно излекуване. Прилагат се пенецилинови препарати или такива от групата на цефалоспорините. Лечебният курс е от 7 до 10 дни.

Характерното за това заболяване е, че обича да рецидивира, т.е. да повтаря. Например при наличие на ранички, особено при жени, които имат ампутирани гърди, т.е. извършена им е мастектомия и са им премахнати лимфни възли. Имам пациентка, която през последните години преболедува над 10 пъти от Еризипил на ръката – там, където са премахнати лимфни възли. Изключително упорито заболяване. Ако не се вземат мерки навреме, е възможно да се стигне до много сериозни последици.

 

-Д-р Янков, много пъти сме говорили за гъбичните кожни заболявания, но ми се ще да ви попитам появи ли се нещо ново в лечението им?

 

-Гъбичните заболявания продължават да са изключително разпространени. Относно лечението, да, има нови локални препарати като спрейове, кремове. Има вече и широкоспектърни таблетки, има и профилирани конкретно за кандидата. Тя е характерна за устната кухина и за гениталиите при мъжете и жените.

Разполагаме също така и с много широкоспектърни, противогъбични таблетки. Те са едни от най-добрите в световен мащаб и покриват всички видове гъбички и плесени. С тях лекуваме дори и гъбички по ноктите. Лечението продължава няколко месеца.

 

Източник:lekuva.net

Доказано е, че солариумите също много вредят

 

Д-р Даниел Янков: Слънцето причинява най-агресивния рак на кожата!

 

Тема на днешния брой са кожните заболявания, причинени от слънчевото облъчване. Предлагаме ви много полезен и интересен разговор в тази област с д-р Даниел Янков, специалист дерматовенеролог.

 

– Д-р Янков, преди да се концентрираме върху кожния рак, какво е важно да кажем на нашите читатели и на всички хора, разбира се, по отношение на кожните заболявания през горещите летни месеци?

 

 – Най-важно в това отношение е фотозащитата. Естествено през летните периоди тя е много важна за всички, но касае най-вече хората със светъл тип кожа и сини очи. Тяхната кожа много по-лесно изгаря, като изобщо не образува тен, а бакърено-червен цвят. А последиците могат да се окажат сериозни. Ултравиолетовите лъчи са се натрупвали и в един момент това се отразява много негативно върху кожата. Затова през последните години наблягаме сериозно на фотозащитата, когато консултираме пациенти с пигментни, а и с непигментни образувания по кожата.

 

– Има ли значение какви слънцезащитни кремове използваме?

 

– Има много голямо значение. Доказа се, че филтрите, които досега се използваха в слънцезащитните кремове, се окисляват на слънчевата светлина и образуват свободни радикали. Те не са толкова токсични и вредни за организма в сравнение с другите, които се образуват като следствие от неправилен начин на живот, различни видове радиация или химически канцерогени, но така или иначе провокират отделянето на свободни радикали. Новите слънцезащитни кремове не са с химически, а с органични филтри. И минерални екрани, които не вредят на кожата.

 

– Нужно ли е ежедневно да се използват тези средства за защита, или е достатъчно да ги употребяваме само на плажа например?

 

– На този въпрос ще ви отговоря с изследване, проведено с участието близо на 900 човека, продължило 4 години. То установява, че хората, които всеки ден използват фотозащита, нямат никакви промени по кожата. Което означава, че не се установява и стареене на кожата. За разлика от втората контролна група, участниците в която използват защита, когато преценят. Не е за подценяване и фактът, че онези, които са използвали слънцезащитни кремове със защитен фактор 15 единици, са предпазили кожата си от стареене. Най-добър резултат в това отношение се наблюдава при хората между 35 и 40 години. И не само от стареене предпазват тези продукти, а и от слънчево изгаряне с последващи образувания, включително и рак на кожата. Освен това е важно този вид кремове да се прилагат правилно, тъй като след обилно изкъпване или изпотяване например фотозащитата намалява. Това означава, че е нужно отново да се нанесат върху кожата, нищо че са водоустойчиви.

 

– А има ли опасност, ако се предозира такъв крем?

 

– Не, няма, дори точно обратното. По-добре да се предозира,  отколкото да се нанесе недостатъчно количество или да се разпредели неравномерно. Едно от изискванията е обилно намазване на всички участъци по тялото. Ако не се спази това изискване, по кожата може да се появят петна. 

 

– Значи да призовем хората смело да използват слънцезащитните кремове, които ще ги защитят и от стареене, и от болести?

 

– Точно така. Тук ще вметна, че Американската агенция по храни и лекарства иска да се въведе ограничение с използване на кремове, които съдържат до 50 единици защита. Ние обаче знаем, че тези с над 50 единици осигуряват почти 100-процентова UV-защита и ги препоръчваме на хора над 30 години. Да не пропусна да отбележа, че задължително трябва да ги използвате и за децата си. Много е важно да предпазите децата си от слънчево изгаряне, което е все още доста разпространено явление.

 

– Вярно ли е, че солариумите оказват вредно влияние на кожата, или е недоказано твърдение?

 

– Вярно е и поне от 10-ина години твърдо отхвърляме тази процедура.

 

– Това мода ли е?

 

– Да, мода е. Преди 10-ина години навлезе и при нас от Запада, но сега там използването на солариуми значително е намаляло. Медиите там усилено работят и информират хората за вредата от тях. Не е тайна, че от много години като причинител номер едно на кожен рак се посочват солариумите и на второ място ултравиолетовото облъчване от слънцето. С една дума не препоръчваме ползването на солариум освен при наличие на някои заболявания хора, които имат нужда от допълнително пигментиране, и то в рамките на няколко процедури само. Все още при нас, дерматолозите, идват много пациенти със силен загар от солариум, което означава многократно посещение. А е доказано, че кумулативното натрупване на тези лъчи след години може да даде сериозни отражения върху кожата. При някои наши пациенти още на третата-четвъртата процедура са се образували множество пигментации много на брой малки кафяви точици. Те в този момент са безобидни, но ако продължават да се подлагат на облъчване от солариума или слънцето, след години е възможно от тези фотоекспонирани части да възникнат злокачествени образувания.

 

– Стигнахме и до основната ни тема злокачествените образувания. Разкажете за тях, като започнем от това има ли някакви признаци, по които човек сам да заподозре, че развива неприятна болест.

 

– Понякога протичат без сериозни оплаквания. Но нека първо ви изброя трите вида кожен рак т.нар. базоцелуларен карцином, спиноцелуларен карцином и меланома-малигнум. Първият вид, наричан още базалиома, е сравнително лека форма на кожния рак – не дава метастази, предполага дълга преживяемост и когато се открие от специалист дерматолог, се прилага облъчване, локално изрязване или замразяване с течен азот. След което страдащите живеят още дълги години нормален живот. Среща се най-често при мъже по слепоочието или по ушите. Те години наред не са си обръщали внимание, но в крайна сметка се оказва, че страдат именно от това.

 

– Втората форма по-опасна ли е?

 

– Спиноцелуларният карцином се среща по откритите части на тялото, но може и по лигавицата, особено по устните. Типично е например при рибарите. Стоейки цял ден с въдица в ръка срещу слънцето, на този човек му се облъчва долната устна. Ако на всичкото отгоре е и пушач, това допълнително натоварва ситуацията, защото намалява имунитета. А UV-радиацията, която се натрупва по тази долна устна, първо предизвиква едно белезникаво петънце. Ако не се обърне внимание на този етап, то може да се разрани. Защото това петънце не зараства дълго време. Когато открия такова образувание, съветвам човека, най-вече рибар, оттук нататък да ползва фотозащита, докато още промените са в началото. Разберете, това петънце е нещо, което след години ще доведе до спиноцелуларен карцином. Защитата е 50 единици слънцезащитен крем през един час непрекъсната употреба и контролни прегледи поне два пъти годишно, за да се проследи дали няма промяна. Защото ако започне да образува язви и да кърви, означава, че процесът е навлязъл в дълбочина до кръвоносните съдове, а оттам може да се разпространи и из целия организъм. Това заболяване  може да предизвика метастази и във вътрешните органи, което в крайна сметка да доведе и до смърт.

 

– Стигнахме и до третата форма. 

 

– Да, меланома-малигнум е най-агресивният и безпощаден кожен карцином. Прогнозата при тази диагноза зависи от дълбочината на процеса. Тя е добра, ако тази дълбочина е по-малка от половин милиметър. Лошото е, че на такава дълбочина малко пациенти обръщат внимание, че една пигментна лезия, която имат от години на тялото си, може да се окаже кожен рак. И все пак прогнозата е по-добра в сравнение със случаите, в които процесът е навлязъл по-надълбоко.

 

– Д-р Янков, смятам, че е важно за нашите читатели да научат какви признаци или белези подсказват за злокачествено образувание?

 

– В случая се съблюдава т.нар. правило ABCD въведено от Американското дерматологично дружество преди години и прието за основен критерий за диагноза на пигментните лезии. Първият показател означава асиметрия, т.е. ние гледаме дали образуванието е с правилна или неправилна форма. Добър белег е, ако е с правилна форма, и съответно провокира завишено внимание, ако е с неправилна форма. Следващият показател обозначава ръба на лезията пак от гледна точка на това дали е правилна или неправилна формата му. Съответно неправилна форма на ръба влиза в зоната на неблагоприятните белези. Продължаваме с показателя С  т.е. цветът на образуванието. Ще бъдем значително по-спокойни, ако то съдържа най-много един-два цвята и те са равномерно разпределени. Ако става дума за неравномерно разпределени светли, тъмни участъци, синкави, черни, кафеникави (имайте предвид, че в една лезия може да има 10 цвята), това вече е лош прогностичен белег. И последната характеристика D  диаметър. Ако е под 5 мм, е добър прогностичен белег. Ако е над 5 мм, обикновено се предполага наличие на злокачествена лезия с неблагоприятен характер.

 

– Ако забележите само един или два белега, означава ли злокачественост?

 

– Подозираме злокачественост при наличие поне на три от посочените характеристики. Всъщност обръщаме внимание на всичко и ако нещо ни безпокои, се налага пункционна биопсия т.е. вземане на няколко клетки от материала. След хистологична обработка и микроскоп се установява има ли анормални клетки. Преценява се на място, защото, забележете, има образувания, които са си с добра форма, а имат лош характер.

 

– Как така? Това е много коварно!

 

– Да, много коварно и неблагоприятно. Както има меланома-малигнум, или както още го наричат черен карцином с тъмен цвят, така има и апигментен, т.е. бели бенки и образувания, които могат да се окажат меланом. А на тях човек не обръща почти никакво внимание -Повишава ли българинът здравната си култура?-

На 14 май отбелязахме Международния ден за борба с рака на кожата и меланома-малигнум. Всяка година лекари приемат безплатно пациенти през този ден, преглеждат с дерматоскоп. Мога да кажа, че хората вече са по-загрижени за своето здраве. Хубаво е, че идват и млади хора. Например при мен са идвали млади момчета с 30 до 50 пигментни образувания по тялото. Това, което им препоръчвам, е да забравят за слънцето през целия си живот оттук нататък. Говорим за всички пигментни образувания, които в един момент от слънчевата радиация могат да доведат до една от тези форми на карцином, за които говорихме досега. Да, повечето са по-безобидни, но други са безпощадни( обясни д-р Янков). Меланомът задължително трябва да се изреже до здрави тъкани обикновено се премахва от един до три сантиметра от здравата тъкан наоколо. Ако има засегнати лимфни възли също се премахват. Следват схеми на поведение при лечението, като задължително в тях влиза и химиотерапията. Въвеждат се нови биологични лекарства, които действат точно върху определени клетки, като потискат тяхното делене. Някои са в процес на проучване, други вече се прилагат.През последните 3 години се откриват средно 3 хиляди меланома годишно в България. Иначе, хората обичат слънцето, така е. Установено е, че то предполага отделяне на ендорфини, което повишава настроението. Но по никакъв начин не може да се каже на хората да не се излагат на слънце. Медиците просто препоръчват излагане на слънце, но не неконтролируемо и задължително с фотозащита. Има още едно нещо, което е важно за меланома. При стари белези от удари, от травми, след 10-20 години дългогодишно слънцеизпичане на тези участъци по кожата също може да се провокират злокачествени образувания. Такива могат да се появят и в рядко срещани зони. Например: Т.нар. акрален меланом възниква по крайниците и по ходилото. Например под нокътната плочка може да се образува една кафява линийка. И в някои от случаите тя може да е проява на меланом под нокътя. А човек може и да не обърне внимание на това напълно безобидно на пръв поглед образувание. Не води до някакви оплаквания. Един опитен дерматолог обаче може да го забележи и да го проследи. Меланом може да се образува и под пръстите на ходилото, както и на самия свод. И той протича безобидно, затова се препоръчва оглеждане на цялото тяло. Стефка Найденова от с. Поликраище, Великотърновско: Как се разпознават видовете карциноми? 

В повечето от тези случаи се оказва, че лезията е безобидна. Пациентът се успокоява, но е нужно да се наблюдава от специалист дерматолог поне един-два пъти годишно. За съжаление понякога първоначалните диагнози се потвърждават. Ако се предприеме навременно премахване дори и на меланома-малигнум, прогнозата пак може да е добра, въпреки че става дума за такова агресивно заболяване. В такива случаи пациентът трябва да повярва, че може да се излекува, защото наистина може. Не трябва да се отчайват хората, а да се борят докрай. При 90-95 на сто от случаите образуванието се оказва доброкачествено. А това е важно за пациента, защото психиката много бързо поддава, човекът изпитва силен стрес и напрежение. Затова се предприема бърза намеса преглед, последван от нужните мерки, за да се избави човекът от своите страхове.

Яна БОЯДЖИЕВА
То е вирусно заболяване, което се активира най-вече при спадане на имунитета
 
Д-р Даниел Янков: Херпес зостер може да имитира дори инфаркт

 

Д-р Даниел Янков е дерматовенеролог, доказан специалист в областта на кожните заболявания. Говорим с него за едно доста често срещано и мъчително заболяване – херпес зостер.

Как се проявява то? Какво го причинява? Как се лекува? Защо е важно страдащият навреме да попадне при специалист дерматолог?

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Даниел Янков.

 

– Д-р Янков, какво е характерно за заболяването херпес зостер?

 

– Това е често срещано заболяване, особено през по-студените и прохладни сезони. Херпес зостер е вирусно заболяване, което се причинява от вируса Варицела зостер. Обикновено ако човек е преболедувал в ранна детска възраст варицела, вирусът остава в латентно, т.е. в спящо състояние, в ганглиите (нервните окончания) в организма и може да просъществува там през целия живот, без проява на херпес зостер.

 

– А какво го провокира “да се събуди” в един момент?

 

– Обикновено, спадането на имунитета го активира и този вирус от латентно състояние, преминава в активно, като вече се проявява под формата на херпес зостер. Забелязал съм, че пациентите с това заболяване са повече през по-влажните и хладни дни.

Включително и сега, през карантинния период заради коронавируса, имах много пациенти с тази диагноза. Предполагам, че е във връзка със стреса и, разбира се, спад на имунитета. Т.е., по-силен стрес, както и недохранване и впоследствие спад на имунитета, могат да доведат до активиране на вируса и проявата му.

 

– Как започва клиничната проява, с какви симптоми?

 

– Заболяването първоначално започва с леко парене и дразнене в дадена зона, където е разположен нервът. Може да обхване цяло бедро, цяла ръка. Може да обхване половината от лицето, от раменния пояс, от гръдния кош.

Наскоро имах пациентка, която дойде заради обрив между гърдите. Аз я накарах да вдигне ръката си, за да погледна отстрани и отзад. И когато видях групирани по хода на нерва мехурчета, диагнозата беше ясна. При прегледа се проверява за обриви и в задната половина на тялото. Така се поставя диагнозата.

В повечето случаи херпес зостер се съпровожда със силна болезненост, въпреки че при някои пациенти няма такива оплаквания. При други обаче преобладават много силни болки, до нетърпимост

В момента имам пациентка с много силни болки, при която не е започнато навременно лечение. При нея трябва да се купират болките, да се повлияят с аналгетици и успокояващи средства от дадени групи. Когато премине фазата на сърбеж, парене и силна болезненост в дадена зона, кожата се зачервява и се получават групирани мехурчета. Може да са на групичка, може да са като ивичка. Това са първоначалните клинични прояви на херпес зостер.

 

Д-р Даниел Янков

 

– В какво се изразява лечението?

 

– То се провежда на няколко етапа. Първият етап е локално лечение на поразения участък. Ограничава се мокренето, за да не се възпалява допълнително с вода и миещи средства. Препоръчва се и локално антибиотично лечение. При по-тежките форми, със силна болезненост, се изписват противовирусни средства, например ацикловир.

Пие се през деня, през 4 часа, защото през тези няколко часа вирусът се дели. Идеята е през това време да се потиска репликацията му, размножаването му, като по този начин се потисне вирусната инфекция. Терапията с таблетки обикновено е от 7 до 10 дни, в зависимост от състоянието. Основното лечение е с противовирусни таблетки, тъй като говорим за вирусно заболяване.

Отделно, при разраняване, т.е., вторична инфекция, задължително се изписват и антибиотици за перорален прием. Освен това се приема витамин В12, който оказва успокояващ ефект на възпалените нервни окончания. Всъщност силната болезненост е заради възпаляване на  миелиновата обвивка на нерва.

Някои пациенти се възстановяват за по-кратък период, още по време на лечението болката стихва. Аз обаче имам и пациенти, които са с болезненост една-две години след преболедуването.

 

– Защо е толкова важно такива пациенти да попаднат навреме при подходящия специалист?  

 

– Наистина е проблем, когато пациентът не попадне навреме при дерматолог, а първо отива при други специалисти. Ако има болки в устната кухина и зъбите, отива при зъболекар. Имал съм такава пациентка, на която извадиха 3-4 зъба уж заради възпаление или инфекция, а в крайна сметка, се оказа херпес зостер.

Или при т.нар. синдром на Хънт, при който се обхваща средната част на лицевия нерв и протича със силна болезненост, като се ангажира ухото. И човекът може да отиде при ушен лекар, който е възможно да се ориентира и да го изпрати при дерматолог, но може и да не се ориентира. А това е заболяване, предизвикано от херпес зостер.

Независимо от локализацията, когато причинителят е вирусът на херпес зостер, дерматолозите го лекуват. В противен случай, лечението е неефективно и пациентът страда от това. Имал съм пациент, на когото при ниска коремна болка са правили операция на апендицит, при условие, че става дума за херпес зостер. Ако пък обривът, съпроводен със силна болка, обхваща лявата половина на гръдния кош, може да имитира инфаркт. А пак става дума за херпес зостер.

Много често това заболяване започва със силна стягаща болка, каквито са първоначалните прояви и на инфаркта. Впоследствие обаче при херпес зостер се зачервява кожата и избиват обривчета. Но тъй като това отнема понякога няколко дни, пациентът може да се окаже на съвсем друго място, където да се извършат манипулации и процедури, от които изобщо няма нужда.

 

– А има ли случаи заболяването да обхване цялото тяло?

 

– Да, аз наскоро имах такъв пациент, когато заболяването се разпространява буквално по цялото тяло. В този случай трябва да се вдигне дозата на лекарствата до максимално разрешената и да се прецени защо се е стигнало до такова разпространение. На пациента се дават медикаменти за повишаване на имунитета, те трябва да се приемат по-дълго време.

Както и локални антибиотици, противовирусни таблетки. Но при много силни болки всичко това, което изброих като лечение, дори и то не помага. Тогава вече се изписват определена група по-силни медикаменти. Те действат отпускащо, важно е да се прецизира дозата. Приемат се по определена схема и така купираме силните болки, за които пациентите споделят, че са нечовешки.

 

– А каква е прогнозата в крайна сметка? Стига ли се до излекуване?

 

– Много е важно лечението да започне до 48-я час. Т.е., болният от вкъщи да отиде при добър специалист-дерматолог, който да започне навременно ефективно и правилно лечение. Така симптомите се успокояват много бързо.

Като цяло терминът “Херпес зостер” е наложен като нещо много страшно и болезнено. Но ако пациентът попадне при добър специалист, клиничните изяви се повлияват много бързо и заболяването се излекува напълно. Обикновено не рецидивира. Може да се случи изключително рядко при пациенти, които са терминално болни – с тежки онкологични заболявания, СПИН, т.е., със сринат имунитет.

За втори път имам случай на малко дете с херпес зостер – само преди 2 седмици. Детето е на 3 или 4 години, с много тежка форма на заболяването, но за щастие, след нужното лечение премина, без никакъв проблем. За моята 22-годишна практика като дерматолог това е вторият случай с дете.

Първият беше преди години и забележете, става дума за 4-месечно бебе. Като го доведоха при мен, се оказа херпес зостер. В медицинската литература не е описано, че преди варицелата може да се преболедува херпес зостер. Оказва се, че винаги има изключения.

По пътя на логиката това 4-месечно бебе или е изкарало варицела преди това без клинични прояви, или наистина първо е преболедувало херпес зостер, въпреки че не го пише в медицинската литература. Така или иначе, детето оздравя само с леко локално антибиотично лечение.

Пациентите не трябва да се страхуват. Получат ли обриви в някоя зона от тялото, да се обърнат към най-близкия дерматолог, защото те може да са проявление на херпес зостер.

Яна БОЯДЖИЕВА

Работно време

Понеделник -09.00-13.00 ч.

Сряда              -09.00-13.00 ч.

Петък             -09.00-13.00 ч.


Вторник       -13.00-17.00 ч.

Четвъртък -13.00-17.00 ч.


Събота             -10.00-12.00 ч.

Контакт
Текуща песен

Заглавие

Artist