Градскатата художествена галерия в Хасково е основана през 1962 г.

За галерията

 Галерията е разположена в две съседни къщи – еврейска и арменска, обявени за паметници на културата и строени в началото на 20 век. Първоначалният и фонд се състои от няколко живописни творби, взети от Окръжния народен съвет, Българска народна банка и други учреждения в Хасково. През 1964 г. фонда на галерията се увеличава с 500 творби на местните художници Димитър Иванов (Лицо) и Петър Толчев. Това са предимно акварели, рисунки, графики и други. Впоследствие фондът значително се обогатява със закупени творби от частни сбирки, ателиета и изложби.

В днешно време фонда на градската галерия притежава 1668 творби (живопис, склуптура, графика и икони). В постоянната експозиция са застъпени творби на емблематични творци като Стефан Иванов, Никола Маринов, Марко Марков, Иван Лазаров, Александър Мутафов, Златю Бояджиев, Илия Петров, Дечко Узунов, Ненко Балкански, Васил Бараков, Боян Петров, Иван Христов, Ценко Бояджиев, Александър Поплилов, Петко Абаджиев и други. От средното поколение творци, показали своето дарование в много национални и международни изложби, в галерията са застъпени автори като Светлин Русев, Димитър Киров, Атанас Пацев, Теофан Сотиров, Тодор Панайотов, Пенчо Балкански, Анастасия Панайотова, Галилей Симеонов и др. Обликът на галерията се определя и от творби на художници, живели и работили в окръга. Това са Александър Стаменов, Петър Михайлов, Христо Форев и др. Повечето от изложените в галерията творби са живописни композиции, портрети и бюстове. Те показват богатите традиции на нашето национално изкуство и народностния му дух, определят неговите високи постижения, разкриват таланта на българския народ.

Галерията притежава сбирка от картини, дарение от Д-р Живко Враджалиев от гр. София. Градската Художествена галерия през последните години допълва сбирката си с творби на съвременни изявени творци в областта на изобразителното изкуство, като Николай Алексиев, Михаил Лалов, Юри Буков, Петър Величков, Петьо Александров и др.

От 2009 г. галерията носи името на Атанас Шаренков- изтъкнат технолог и художник, роден в град Хасково.

От 2011 г. галерия Атанас Шаренков има  филиал – галерия „ФОРУМ”, намираща се на адрес- ул. Отец Паисий 40 а. Галерията със своята съвременна визия и стратегическо място показва и организира изложби на съвременни майстори и популяризира тяхното творчество. Художниците са от гр. Хасково, както и от цялата страна.

Афиш

Изложба живопис Галерия Шаренков 2018
Изложба Христомир ВЕЛИКОВ
Изложба Тоска ЗАПРЯНОВА
Изложба на Реджина Калинова
Юбилейна изложба Иван ЧАУШЕВ
Изложба Нина РУСЕВА

Контакти

РАБОТНО ВРЕМЕ

Понеделник – Петък

от 10:00 до 18:00 ч.

*13-14 ч. обедна почивка

СВЪРЖЕТЕ СЕ С НАС

Телефон: 038 622 901

Факс: 038 622 902

Email: contact@galleryhaskovo.com

Показване на бутоните
Скриване на бутоните