7-те различни вида EDM музика

Написано отНа 21.05.2016

Като басист, ръководител на банда, учител и музикален копист съм работил със стотици певци през годините. Въпреки че работещите музиканти знаят стотици мелодии, певците трябва да имат добри класации, за да слушат музиката си така, както искат. Определям „добра класация“ като писмена музика, която ефективно казва на музикантите какво трябва да свирят.

 

Писмената музика се предлага в седем основни форми: диаграми на акорди, нотни листове, песнички, оловни листове, фалшиви книги, главни ритъм диаграми и напълно нотирани части.

Тъй като музикантът носи отговорност да изсвири правилно класацията пред себе си, доставчикът на класацията носи отговорността да осигури правилния вид класация. Много е важно да знаете какъв тип диаграма да използвате за какъв вид мелодия или концерт.

Тази статия обяснява какви са различните видове диаграми и при какви обстоятелства да ги използвате. Надявам се да ви е полезно.

ВИДОВЕ EDM МУЗИКА

Класациите могат да бъдат прости или сложни според стила на музиката и вида на концерта. Кавър мелодиите традиционно се научават от записи; класическата и хоровата музика може да се намери в магазините за ноти, както и в различни музикални каталози; множество мелодии ще бъдат намерени в музикални книги от всякакъв вид; и много обществени библиотеки носят записи и писмена музика за ваша употреба.

Думата „диаграма“ се отнася до всяка писмена музика или всякакъв аранжимент (музика, която е адаптирана по уникален начин) на мелодия. Преди десетилетия това беше строго „готин“ жаргонен термин за мелодия, но всяко музикално произведение може да се нарече класация в наши дни, въпреки че класическият любител може да не се отнася до произведение на Моцарт като „диграма“.

Много е важно да знаете какъв тип диаграма да използвате за какъв вид мелодия. Когато свирите на концерт и някой ви подаде класация – тя е това, което е и вие или я четете добре, или не. Но ако купувате диаграми, поръчате да ги направят за вас или ги предоставите сами, трябва да знаете кои видове да използвате за какви ситуации. Преди години, докато правеха шоукейси на певци, певците донесоха всякакви класации: добри, лоши, неправилни, неподходящи и това беше истинска болка. Певците, които предоставиха правилните видове класации, възпроизвеждаха музиката си така, както искаха. Певците, които имаха грешни видове класации, нямаха и не бяха много щастливи от това. Освен ако музикантът вече не знае конкретните части, той може да свири само според това, което е в класацията пред него. Въпреки че един добър музикант може да импровизира добра част във всеки стил, ако трябва да се изсвири конкретна музикална линия, тя трябва да бъде написана.

Тъй като музикантът носи отговорност да изсвири правилно класацията пред себе си, доставчикът на класацията носи отговорността да предостави подходяща.

Без да навлизаме в твърде много специфики на музикалната нотация, ето различните видове класации и кога се използват:

1. КЪЩА

Диаграмата на акордите съдържа акорди, метър (как се брои песента, напр. в 4 или в 3 (като валс) и формата на песента (точният ред на разделите). Този тип диаграма се използва предимно когато: 1. конкретните музикални части са импровизирани или вече известни, но формата и акордите трябва да бъдат споменати, 2. да се осигурят акорди, върху които да се импровизира, или 3. когато трябва да се напише класация в последния момент и там не е време за нещо по-сложно.

Диаграмата на акордите не съдържа мелодията или каквито и да е конкретни инструментални части, които трябва да се изсвирят. За да свири от прости диаграми на акорди, музикантът основно трябва да има постоянно време, да познава акордите и да импровизира своята партия в какъвто и стил да е мелодията.

2. TECH HOUSE

Нотният лист е закупена от магазина версия на песен, отпечатана от издателство, която съдържа инструментална част, акорди, текст, мелодия и форма. Едно инструментално парче, разбира се, ще има само музиката. Нотите са написани както за пиано, така и за китара. Нотите за китара са в стандартна нотация (често класическа), както и в TAB. Добрата нотна музика винаги ще каже дали е за пиано или китара. Повечето ноти не са предназначени да бъдат напълно представителни за действителния запис и действителният аранжимент, който сте чули на запис, рядко присъства.

Много хора са изпитвали разочарованието да получат нотния лист на песен, която харесват, да го изсвирят и да открият, че акордите са различни от записа, а понякога и формата. За съжаление в повечето случаи е така и може да се дължи на редица различни причини. За да получите точния аранжимент и акорди, трябва да направите „сваляне“ на песента: научете я на слух. Тейкдаун е, когато слушате музикално парче и го записвате. Свалянето може да варира от прости диаграми на акорди до сложни оркестрови части или нещо между тях. За да правите добри тейкдауни, трябва да имате добри уши, да разбирате и да владеете музикалните ноти според сложността на типа музика, с която работите, и за предпочитане да разбирате музика (колкото повече, толкова по-добре). Да имаш „добри уши“ се състои в разпознаване и разбиране на музиката, независимо дали е чута по радиото, изсвирена от друг музикант или чута в главата ти.

3. DEEP HOUSE

Книгите с песни са компилации от много мелодии и често съдържат същата информация като нотните записи, като през повечето време акордите и аранжиментът са различни от записа. Нотите обикновено имат пълни уводи и окончания, докато мелодиите от сборника с песни обикновено се съкращават, за да се създаде място в книгата за повече мелодии. Нотите обикновено се пишат, за да се свирят на клавиатура, но сборниците с песни се предлагат в различни стилове и за различни инструменти. Те са компилирани по изпълнител, стил, десетилетие и в различни колекции, включително теми от филми, хитове на Бродуей и др.

Книгите с песни са добър референтен източник, когато не са налични други, по-точни класации. Например: имах нужда от две филмови теми за концерт веднъж (заявка от клиент). Вместо да похарча 8 долара за две мелодии от ноти, купих книга с филмови теми за 16 долара, която съдържаше над сто мелодии. Нотните листове и сборниците с песни са доста неизползваеми на концерти поради тромавите обръщания на страници и обемността; но в спешни случаи ги използваш и правиш каквото можеш. Ако трябва да използвате ноти или сборници с песни за изпълнение на живо, или: 1. копирайте отново мелодията на 1-3 страници или 2. фотокопирайте я и залепете страниците заедно (въпреки че, строго погледнато, това може да се счита за нарушаване на авторски права). Уверете се, че винаги предоставяте копие за всеки музикант.

За да свири от книги с песни и ноти, музикантът трябва да може да чете нотния запис или поне да импровизира част от символите на акордите, т.е. китарно дрънкане, бас груув, пиано груув и т.н., или още по-добре, и двете. Вокалистът може да изпее думите, ако знае мелодията, или да може да прочете нотираната мелодия, ако не я знае.

4. ТЕХНО

Оловните листове съдържат акордите, текста и мелодичната линия на песента и се използват главно от певци, корепетитори и аранжори, въпреки че се появяват на пулта от време на време. Авторите на песни използват водещи листове, за да защитят авторските права на песните си и много често нотният лист включва водещ лист на мелодията като съкратена версия за използване. Вместо да има три до шест страници с ноти за обръщане, оловният лист обикновено е дълъг една или две страници. Оловните листове не съдържат никаква музикална нотация, освен мелодията и акордите, така че музикантът трябва да знае как да импровизира, когато чете от тях. Оловен лист обикновено се изписва от музикален копист, който е специалист в подготовката на писмена музика. Свиренето от оловни листове изисква минимално свирене на акомпанимент от акордите и разбиране на указанията и символите на формата (маркировките, които ви казват да преминете към стиха, припева или края и т.н.) и максимално притежаване на отлични умения за акомпанимент и плавно четене на нотни знаци.

5. ЕЛЕКТРО

Фалшивата книга е голяма книга с мелодии, която съдържа само мелодията, текста и акордите. Няма партия на пиано, партия на китара или бас партия. Затова я наричат фалшива книга. Трябва вече да знаете вашите части или да ги импровизирате в стила на мелодията. Някои хора наричат това „преструване“. Да симулираш означава да си достатъчно музикален, за да можеш да го следваш на ухо и да го разбираш, докато вървиш: това е една от причините за обучение на ухото. Когато ушите на човек се „тренират“, те се научават да разпознават и разбират връзката между височини и музикални елементи. С това разбиране можете да „чуете“ своя път през мелодиите, дори ако не сте ги чували преди, вие го фалшифицирате. Когато обаче не чувате толкова добре, наистина се преструвате!

Преди да има изобилие от законни фалшиви книги на пазара, имаше изобилие от незаконни фалшиви книги по улиците. (До момента на писане съм виждал само няколко на концерти.) Тъй като един работещ музикант трябва да има достъп до голям брой мелодии на концерти, музикантите съставиха книги със стотици полезни мелодии, съдържащи само мелодични линии и акорди. Работещият играч не се нуждае от записване на всички ноти, защото той може да импровизира, така че големи книги са направени с избрани мелодии. Някои фалшиви книги се копират на ръка или от професионален копист, или небрежно направени с химикалка или молив, докато други се състоят от нарязани ноти, където всички части на пианото са премахнати, оставяйки мелодията и акордите, всичко това с цел уплътняване на пространството.

Вместо да носите купища песнички на концерти, поставяте фалшива книга със стотици избрани мелодии в чантата си за концерти и тръгвате. Мелодия, заемаща пет или шест страници във формата на сборник с песни/ноти, може да заеме страница или по-малко, когато е пренаписана на ръка или нарязана, оставяйки само акордите и мелодията. Често се използват фалшиви книги и рядко съм бил на случайно, където някой да не е имал поне една.

Причината незаконните книги да са незаконни са законите за авторското право. При самоделните книги нищо не минава през издателствата, които притежават правата върху мелодиите, така че нито издателите, нито композиторите получават заплащане за използването им. Уловката 22 през годините беше фактът, че нямаше добри законни фалшиви книги, които професионалните музиканти да използват на концерт. В сборник с песни от 200 мелодии, може би десет могат да се използват. И така, играчите направиха свои собствени и концертиращите музиканти заживяха щастливо досега. Но тъй като правенето на тези книги е незаконно, преди няколко десетилетия няколко разпространители в цялата страна бяха арестувани и глобени за нарушаване на авторски права. Но въпреки това все още виждате нелегалните книги по естрадите.

През годините са публикувани много легални фалшиви книги и са много добри. Има музикални книги за: поп, джаз, рок, кънтри, конкретни изпълнители и филмови теми, както и специални сватбени книги с цялата ключова музика, която булките харесват. Големите магазини за ноти трябва да имат всички. И наскоро някои от най-популярните нелегални фалшиви книги бяха направени легални. (Ура!) 5-то издание Real Book е пример. Изпълнена до голяма степен с джаз мелодии, книгата е в оригиналния формат, но е публикувана законно като 6th Edition Real Book.

Законните фалшиви книги са в изобилие в магазините за ноти, а незаконните книги… е, вие сте сами. Търговските списания и вестниците на музикалните съюзи често рекламират голямо разнообразие от музикални книги, както и книги с вицове, етническа музика и други свързани развлекателни материали. Понякога магазините за инструменти предлагат и фалшиви книги.

Хубаво е да имате фалшиви книги, но колкото повече мелодии знае един музикант, толкова по-добре.

6. ДЪЛБОКО ТЕХНО

Основните ритъм диаграми са диаграми, предназначени за ритъм секцията (пиано, бас, китара и барабани). Това е една диаграма, която съдържа общата идея, от която всеки може да играе: скица на мелодията, основно копие на всичко за всеки играч. Тези диаграми са като сложни диаграми на акорди с достатъчно специфики върху тях, за да накарат музиката или да се усеща и звучи повече като оригиналния запис, или да предоставят достатъчно специфики, за да я направят интересна и разпознаваема, оставяйки останалото на импровизация.

Освен ако една мелодия не е композирана или аранжирана в този стил като начало, каквито са много, тези класации са написани от някой, който прави сваляне от запис, или са създадени от оловни листове или песнички. Докато водещите листове са предимно за певеца, основните ритъм диаграми са предимно за музикантите. Когато певец предоставя класации на музикантите в групата, те са обичайните за използване.

Основната ритъм диаграма съдържа:

• Всички акорди

• Ключови ритми (основните ритми)

• Ключови мелодични части за инструментите

• Ключови текстове за справка, ако желаете

• Ключови фонови вокали, ако има такива

• Динамика-колко силно, колко меко и т.н.

• Всякакви форми, поясняващи инструкции и символи, необходими за осигуряване на добро изпълнение на мелодията.

Всички стилове на популярната музика използват главни ритъм диаграми и е обичайно да има една заедно с водещ лист за всяка мелодия, когато участва певец. Майсторското четене и писане на ритъм диаграми включва плавно импровизиране в стила на мелодията и изисква способности за плавно четене на нотация.

7. ОТПУСНЕТЕ СЕ

Когато музиката трябва да бъде изключително специфична, тя ще бъде изцяло нотирана. Всичко, което трябва да се играе, е написано на страницата. Какво да свирим, кога да го свирим и как да го свирим: нотите, ритмите, динамиката и всички нотационни изрази, като темпа (колко бързо или бавно), кой какво прави и т.н. Повечето професионални записващи сесии и предавания изискват течно четене на ноти и предоставят отделни части за всеки инструмент.

ЛИРИЧНИ ЛИСТИ С АКОРДИ

Въпреки че не са написана музика, лиричните листове с акорди заслужават да бъдат споменати.

Певците, които свирят на инструмент, често използват текстови листове със символи на акорди, написани над думите. За певец/музикант те са много полезни и често се използват. Аз самият съм ги ползвал.

Музикантите, които четат тези класации обаче, могат да се справят добре, ако са запознати с песента, но това оставя много голямо поле за грешка. Много често акордите са върху грешни думи или акордите са грешни или непълни: много опасна работа. Музикантите обичат конкретика.

Моите ученици ги използват през цялото време и има редица интернет сайтове с хиляди листове с текстове, които можете да изтеглите. За определени ситуации те са много удобни!

Маркиран като

Текуща песен

Заглавие

Artist